Τι είναι το Ghosting

Μοιραστείτε το

Το Ghosting δεν είναι μια νέα τάση ή μια νέα μόδα. Πρόκειται για έναν τρόπο αντίδρασης που ήρθε δυναμικά στις ζωές μας και φαίνεται να γιγαντώνεται, χάρη στη ψηφιακή επικοινωνία και ειδικότερα τα social media.

Ο πόνος από το Ghosting είναι συγκρίσιμος με τον σωματικό πόνο


Ορισμός του Ghosting

Ο όρος Ghosting προέρχεται από το ουσιαστικό «ghost», που στα Ελληνικά μεταφράζεται ως «φάντασμα» και σχετίζεται με την ξαφνική διακοπή επικοινωνίας ενός ανθρώπου.

Εάν παρατηρήσετε ότι δεν λαμβάνετε απάντηση, μετά από επανειλημμένες προσπάθειες να επικοινωνήσετε με κάποιον ή αυτός έχει ξαφνικά σταματήσει να επικοινωνεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πιθανό να σας έχουν κάνει Ghosting.

Το Ghosting είναι ένας ολοένα και πιο συνηθισμένος τρόπος τερματισμού σχέσεων. Ο οποίος έχει γίνει ευκολότερος χάρη στη ψηφιακή επικοινωνία, αλλά έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στις σχέσεις όσο και στην κοινωνία γενικότερα.

Το Ghosting καλλιεργεί τα ανθυγιεινά πρότυπα επικοινωνίας,
συμβάλλοντας σε μια κουλτούρα αποφυγής και αποσύνδεσης

Το Ghosting στην ψηφιακή εποχή έχει γίνει ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Αυτή η απρόσωπη μορφή τερματισμού μιας επικοινωνίας μπορεί να προκαλέσει ένα ντόμινο συναισθηματικής δυσφορίας και δυσπιστίας μέσα στις σχέσεις. Διαιωνίζοντας έναν κύκλο αποφυγής και οδηγώντας σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από ψηφιακή αποσύνδεση.

Το Ghosting είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας, όπως και άλλες κακοποιητικές συμπεριφορές. Μακροχρόνιες σχέσεις, άτυπες σχέσεις, φιλίες ακόμη και οι επαγγελματικές σχέσεις μπορούν να τελειώσουν με μια μορφή Ghosting.


Διακοπή επικοινωνίας

Ένα από τα βασικά σημάδια επικείμενου Ghosting είναι η διακοπή επικοινωνίας. Αυτό μπορεί να εκδηλώνεται ως λιγότερο συχνές κλήσεις, λιγότερο ενθουσιώδεις απαντήσεις ή μια πιο απόμακρη στάση.

Εάν κάποιος που συνήθιζε να απαντάει γρήγορα, τώρα κάνει ώρες ή και μέρες να απαντήσει ή εάν τα μηνύματά του έχουν γίνει σύντομα και αόριστα, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι έχουμε περίπτωση Ghosting.

Περίπου το 30% των ανθρώπων έχουν υποστεί Ghosting,
κάποια στιγμή στη ζωή τους

Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι περίπου το 76% των ατόμων έχουν υπάρξει είτε «ghoster» είτε «ghosted» σε αυτές τις πλατφόρμες. Η ανωνυμία και η αποστασιοποίηση που παρέχουν αυτές οι εφαρμογές, έχουν καταστήσει το ghosting ένα συνηθισμένο φαινόμενο.


Συνέπειες και διαχείριση

Ο πόνος από το Ghosting είναι συγκρίσιμος με τον σωματικό πόνο. Μελέτες και έρευνες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλός μας αντιδρά στην κοινωνική απόρριψη με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά στον σωματικό πόνο.

Το ghosting δεν πονάει μόνο συναισθηματικά, αλλά μπορεί να έχει και σωματικές επιπτώσεις.

Η συναισθηματική πορεία ενός ατόμου που έχει γίνει ghosted μπορεί να συγκριθεί με τις φάσεις του πένθους. Το αρχικό σοκ και η άρνηση μπορεί να μετατραπούν σε: θυμό, πανικό, θλίψη, σύγχυση και απογοήτευση.

Μετά από μια εμπειρία Ghosting, η διαχείριση της κατάστασης με αξιοπρέπεια είναι ζωτικής σημασίας. Είναι όμως επίσης ζωτικής σημασίας να σέβεστε τα δικά σας συναισθήματα και την ευημερία σας.

Το κλειδί είναι να προσεγγίσετε την κατάσταση με ωριμότητα, διατηρώντας τον αυτοσεβασμό σας.


Προχώρα παρακάτω

Τα «θύματα» νιώθουν αδύναμα και σιωπηλά στο Ghosting και βασανίζονται από αναπάντητα «γιατί». Συχνά έρχονται αντιμέτωπα με αναπάντητα ερωτήματα και κατηγορούν τον εαυτό τους. Όμως με αυτό τον τρόπο πληγώνονται περισσότερο. Το θέμα δεν είναι τα θύματα. Έχει να κάνει μόνο με τους θύτες.

Να θυμάσαι ότι ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει δικαίωμα να σε κάνει να νιώθεις σαν να μην υπάρχεις. Ανέκτησε λοιπόν την αυτοπεποίθηση σου και προχώρα παρακάτω. Οι απογοήτευση ίσως είναι αναπόφευκτη, όμως είναι στο χέρι σου να μην επιτρέψεις να καθορίσει το μέλλον σου.

Το πρώτο και πιο δύσκολο βήμα αντιμετώπισης του Ghosting είναι η αποδοχή

Για να προχωρήσεις όμως παρακάτω, χρειάζεται να αποδεχθείς την κατάσταση και να μην ξεχνάς ότι δεν έχει να κάνει με εσένα. Δηλαδή, δεν συνέβη επειδή εσύ έκανες κάτι λάθος. Αλλά έχει να κάνει καθαρά και μόνο με προσωπικά θέματα του άτομου που εξαφανίστηκε.


Διαβάστε επίσης: Η τοξική θετικότητα στη ζωή μας

Μοιραστείτε το