ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ – SPEED TEST

Μοιραστείτε το


Μετρήστε τη ταχύτητα της σύνδεσης σας στο διαδίκτυο. Δείτε μέσω του μετρητή, πόσο γρήγορη είναι η ταχύτητα λήψης (download) και ανεβάσματος (upload) της τρέχουσας σύνδεσης σας.

Ξεκινήστε τον έλεγχο ποιότητας μέσω της επιλογής «Start test». Αφού πρώτα διαβάσετε τις χρήσιμες πληροφορίες που θα βρείτε παρακάτω, σχετικά με τη μέτρηση και τις ενδείξεις του μετρητή.


Μέσω της επιλογής «Automatic server selection» μπορείτε να επιλέξετε να συνδεθείτε με ένα εκ των 2 server στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), για πιο ακριβείς μετρήσεις.


Μέτρηση ταχύτητας Internet

Ο παραπάνω μετρητής επιτρέπει να πραγματοποιήσετε μέτρηση ώστε να έχετε μια εκτίμηση της τρέχουσας ταχύτητας σας, στο διαδίκτυο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε συσκευή (σταθερό υπολογιστή, laptop, κινητό τηλέφωνο, Smart TV ή TV Box) με χρήση του προγράμματος περιήγησης (chrome, firefox, edge κλπ) της αρεσκείας σας.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κατά τη μέτρηση είναι η τοποθεσία μας, σε σχέση με τον server με τον οποίο έχουμε επιλέξει στον μετρητή. Π.χ. το αποτέλεσμα της μέτρησης, εάν επιλέξετε server στη Βραζιλία, θα είναι εντελώς διαφορετικό. Σε σχέση με το αποτέλεσμα εάν επιλέξετε server κάπου στην Ευρώπη.

Για το λόγο αυτό, εάν βρίσκεστε στην Ελλάδα, επιλέξτε έναν από τους δύο διαθέσιμους server στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, για να έχετε μια όσο το δυνατόν πιο ακριβή μέτρηση, θα πρέπει να προσέξετε τα παρακάτω:

  • Η μέτρηση να γίνει από συσκευή η οποία είναι συνδεδεμένη ενσύρματα στο router σας. Μετρήσεις μέσω WiFi ή με χρήση Powerplugs – Extenders μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα μέτρησης.
  • Κατά τη διάρκεια της μέτρησης φροντίστε να σταματήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα από άλλες συσκευές, οι οποίες είναι συνδεδεμένες (ενσύρματα ή ασύρματα) στο ίδιο router στο οποίο θα πραγματοποιήσετε τη μέτρηση. Καθώς ενδέχεται να χρησιμοποιούν μέρος της ταχύτητας της σύνδεσης σας, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί το τελικό αποτέλεσμα.


Ταχύτητα κατεβάσματος (Download)

Η ταχύτητα κατεβάσματος ή αλλιώς Download αφορά τη ταχύτητα με την οποία μπορούμε να περιηγηθούμε στο διαδίκτυο, να κατεβάσουμε αρχεία ή να βλέπουμε video – ακούμε μουσική.

Η ταχύτητα κατεβάσματος (download) μετριέται σε Mb ανά δευτερόλεπτο (Mb/s). Το αποτέλεσμα της μέτρησης όσο πιο μεγάλο είναι, τόσο το καλύτερο.


Ταχύτητα ανεβάσματος (Upload)

Η ταχύτητα ανεβάσματος (upload) αφορά τη ταχύτητα με την οποία μπορούμε να ανεβάσουμε – στείλουμε ένα αρχείο. Για τους περισσότερους χρήστες στην Ελλάδα, δυστυχώς αυτό το αποτέλεσμα μέτρησης είναι χαμηλό. Ενδεικτικά:

  • Μέσω aDSL σύνδεσης, θα δείτε αποτελέσματα έως 1 Mb/s.
  • Μέσω vDSL σύνδεσης, θα δείτε αποτελέσματα έως 5 Mb/s.

Το αποτέλεσμα αυτής της μέτρησης ίσως και να μην είναι τόσο σημαντικό. Αφορά κυρίως όσους ανταλλάσσουν αρχεία ή ανεβάζουν αρχεία μέσω FTP. Επίσης και όσους μεταδίδουν δεδομένα (streaming) μέσω διαδικτύου, όπως είναι τα διαδικτυακά ραδιόφωνα, youtubers κλπ.

Η ταχύτητα ανεβάσματος (upload) μετριέται σε Mb ανά δευτερόλεπτο (Mb/s). Το αποτέλεσμα της μέτρησης όσο πιο μεγάλο είναι, τόσο το καλύτερο.


Τι είναι το Latency – Ping

Το Latency ή αλλιώς Ping είναι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της μέτρησης, μετά τη ταχύτητα κατεβάσματος (download). Αυτή η μέτρηση αφορά τον χρόνο απόκρισης στα «κλικ» μας, κατά τη περιήγηση στο διαδίκτυο. Μάλιστα εάν είστε online gamer, το Ping είναι σίγουρα ο πιο σημαντικός παράγοντας, ακόμη και από τη ταχύτητα κατεβάσματος (download).

Το Latency – Ping μετριέται σε millisecond (ms), κλάσματα του δευτερολέπτου στα Ελληνικά. Όσο πιο χαμηλό, τόσο το καλύτερο.


Τι είναι το Jitter

Το Jitter είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη μεταβολή της καθυστέρησης, που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες στη μετάδοση των δεδομένων. Το φαινόμενο Jitter παρουσιάζεται όταν έχουμε μεγάλες διακυμάνσεις (σκαμπανεβάσματα) στη σταθερότητα της σύνδεσης – γραμμής μας.

Το αποτέλεσμα μέτρησης του Jitter πρέπει να είναι όσο πιο κοντά στα 0 ms.


Γιατί έχω μικρότερη ταχύτητα από αυτή που πληρώνω;

Η ονομαστική ταχύτητα που υπόσχεται ο πάροχος (ISP) μπορεί να διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τη πραγματική ταχύτητα της σύνδεσης σας. Η ταχύτητα επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους, όπως:

  • Ποιότητα – κατάσταση της καλωδίωσης του χώρου μας.
  • Η κατάσταση του εξοπλισμού (router) μας.
  • Απόσταση από το Αστικό Κέντρο (ΑΚ) ή την υπαίθρια καμπίνα (ΚΑΦΑΟ) από το οποίο συνδεόμαστε.
  • Πρόσκαιρη αυξημένη κίνηση στο εσωτερικό δίκτυο (lan) μας.
  • Τυχόν ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές.

Εάν η πραγματική ταχύτητα είναι πολύ χαμηλότερη από την ονομαστική ταχύτητα που σας προσφέρει ο πάροχος σας, καλό θα είναι να επικοινωνήσετε μαζί του. Προκειμένου να σας δοθούν οδηγίες – ρυθμίσεις για τη βελτίωση της ταχύτητας σύνδεσης σας στο διαδίκτυο.

Μοιραστείτε το