Το ChatGPT τώρα ζωγραφίζει

Μοιραστείτε το

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν σταματά να μας εκπλήσσει και η OpenAI κάνει ένα ακόμη βήμα προς το μέλλον, ενσωματώνοντας στο ChatGPT τη δυνατότητα δημιουργίας εικόνων. Πλέον δεν αρκούμαστε μόνο σε κείμενα, αλλά μπορούμε να «ζωγραφίζουμε» με λέξεις.

Η τεχνητή νοημοσύνη περνάει από τα λόγια… στις εικόνες


Εικόνες από τη σκέψη σου

Η OpenAI παρουσίασε πρόσφατα μια καινοτόμο και χρήσιμη δυνατότητα στο ChatGPT, επιτρέποντας στους χρήστες να δημιουργούν εικόνες μέσω απλών εντολών. Αυτή η εξέλιξη ενισχύει την αλληλεπίδραση με την τεχνητή νοημοσύνη, καθιστώντας την πιο διαισθητική και δημιουργική.

Η δυνατότητα δημιουργίας εικόνων είναι διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες του ChatGPT, συμπεριλαμβανομένων των πακέτων Free, Plus, Team και Pro.

Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν εικόνες, ζητώντας από το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργήσει μια εικόνα με τις επιθυμητές λεπτομέρειες.


Πως να δημιουργήσεις εικόνες

Η δημιουργία εικόνων στο ChatGPT δεν απαιτεί τεχνικές γνώσεις ή ειδικές δεξιότητες. Η διαδικασία είναι σχεδιασμένη ώστε να είναι απλή, γρήγορη και προσβάσιμη σε όλους, είτε χρησιμοποιείς τη δωρεάν έκδοση – είτε τα συνδρομητικά πακέτα.

Δεν χρειάζεσαι ούτε γνώσεις γραφιστικής, ούτε τεχνικό υπόβαθρο. Αρκεί να του πεις με λόγια αυτό που έχεις στο μυαλό σου και το βλέπεις να γεννιέται μπροστά σου. Για παράδειγμα:

  • «Φτιάξε μια εικόνα με ένα ρομπότ που ζωγραφίζει σε φουτουριστικό εργαστήριο»
  • «Δείξε μου έναν αετό που πετάει πάνω από την Ακρόπολη»

Σε λίγα δευτερόλεπτα, ο ψηφιακός AI βοηθός θα απαντήσει και η εικόνα που ζήτησες, θα εμφανιστεί επί της οθόνης σου.

Εάν είσαι συνδρομητής στο Plus, μπορείς να τροποποιήσεις την εικόνα που δημιουργήθηκε. Να επιλέξεις σημεία της εικόνας, να αλλάξεις χρώματα, αντικείμενα ή ακόμα και το φόντο. Όλα με απλές εντολές και εκφράσεις του τύπου «κάνε τον ουρανό πιο σκοτεινό» ή «βάλε ένα δεύτερο ρομπότ δεξιά».

Tip: Δώσε λεπτομέρειες στην περιγραφή για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Π.χ. φωτισμό, στυλ, χρώματα, εποχή, περιβάλλον, δράση. Όσο πιο αναλυτικά, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα σας.

ChatGPT
ChatGPT


Δωρεάν vs Συνδρομητικά πακέτα

Η OpenAI έχει ενσωματώσει τη δυνατότητα δημιουργίας εικόνων απευθείας στο ChatGPT για όλους τους χρήστες, με τους δωρεάν χρήστες να έχουν ορισμένους περιορισμούς.

  • Χρήστες του δωρεάν πακέτου (Free): Έχουν πλέον τη δυνατότητα να δημιουργούν εικόνες μέσω του ChatGPT, αξιοποιώντας το μοντέλο DALL·E. Αυτή η δυνατότητα είναι ενσωματωμένη στο βασικό περιβάλλον συνομιλίας. Ωστόσο, οι δωρεάν χρήστες έχουν περιορισμούς στον αριθμό των εικόνων που μπορούν να δημιουργήσουν ημερησίως και στα έξτρα εργαλεία επεξεργασίας που προσφέρονται στους συνδρομητές.
  • Χρήστες του πακέτου Plus: Απολαμβάνουν αυξημένα όρια στη δημιουργία εικόνων και πρόσβαση σε πιο προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως η επεξεργασία εικόνων και η δημιουργία παραλλαγών. Μπορούν να επεξεργάζονται υπάρχουσες εικόνες και έχουν λεπτομερή έλεγχο του αποτελέσματος. Δεν χρειάζεται να ψάχνουν άλλους GPTs ή να κάνουν εξωτερικές ενέργειες.

Τα υπόλοιπα συνδρομητικά πακέτα «Pro», «Team» και «Enterprise» προσφέρουν επαυξημένα όρια και περισσότερες δυνατότητες – εργαλεία.


Που οδηγεί όλο αυτό

Η δημιουργία εικόνων μέσω ChatGPT δεν αποτελεί απλώς ένα τεχνολογικό πυροτέχνημα, αλλά αντιθέτως ανοίγει τον δρόμο για:

  • Δημιουργούς περιεχομένου που θέλουν εικόνες με μοναδικό στυλ.
  • Εκπαιδευτικούς που θέλουν να ζωντανέψουν τις παρουσιάσεις τους.
  • Μικρές επιχειρήσεις που χρειάζονται απλό οπτικό υλικό, χωρίς να προσλάβουν σχεδιαστή.

Και φυσικά, για όλους εμάς που θέλουμε να σχεδιάσουμε τις φαντασιώσεις μας… με pixel.


Προβληματισμοί για πνευματικά δικαιώματα

Η νέα δυνατότητα έχει προκαλέσει φυσικά και προβληματισμούς. Τι γίνεται με τα πνευματικά δικαιώματα; Μπορεί π.χ. κάποιος να φτιάξει εικόνα με το στυλ της Disney ή να παράγει φωτορεαλιστικές απεικονίσεις δημόσιων προσώπων;

Η OpenAI προσπαθεί να μετριάσει τέτοιους προβληματισμός, εφαρμόζοντας περιορισμούς

Η OpenAI αναγνωρίζει πως η δημιουργία εικόνων με τεχνητή νοημοσύνη φέρνει στο προσκήνιο σοβαρά ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Για τον λόγο αυτό, έχουν τεθεί συγκεκριμένοι περιορισμοί στο τι μπορεί να δημιουργηθεί μέσω του ChatGPT.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το σύστημα είναι εκπαιδευμένο να απορρίπτει αιτήματα για δημιουργία εικόνων που περιλαμβάνουν δημόσια πρόσωπα, διασημότητες ή πολιτικούς.
  • Επίσης, αποφεύγεται η αναπαραγωγή εικόνων με κατοχυρωμένο καλλιτεχνικό στυλ (π.χ. Disney, Marvel), ώστε να μην παραβιάζονται πνευματικά δικαιώματα.
  • Εάν ένας χρήστης ζητήσει να παραχθεί έργο που μιμείται ένα συγκεκριμένο εμπορικό brand, το σύστημα μπορεί να απαντήσει αρνητικά ή να παράγει ένα γενικευμένο αποτέλεσμα, χωρίς τα στοιχεία ταυτοποίησης.


Παρ’ ότι λοιπόν η τεχνολογία μπορεί τεχνικά να παράγει σχεδόν οποιαδήποτε εικόνα, η OpenAI έχει ενσωματώσει μηχανισμούς ασφαλείας που λειτουργούν ως φίλτρα για τέτοιου είδους αιτήματα. Αυτά τα φίλτρα δεν είναι πάντα απόλυτα, όμως βελτιώνονται διαρκώς.

Τέλος να σημειωθεί ότι οι χρήστες φέρουν την ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τις εικόνες που δημιουργούν. Η OpenAI προτρέπει τους χρήστες να μην παραβιάζουν νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας ή δικαιώματα τρίτων, ακόμα κι αν το σύστημα παράγει κάτι που μοιάζει «ασφαλές».


Δείτε: Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

Μοιραστείτε το