Η ΔΕΗ σηκώνει το γάντι του ανταγωνισμού στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Καθώς σχεδιάζει να προσφέρει στους καταναλωτές εμπορικό προϊόν για οπτική ίνα, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, μέχρι το τέλος του χρόνου.
Οπτική ίνα σε 3 εκατομμύρια νοικοκυριά,
την επόμενη πενταετία
Fibergrid
Η απόφαση αυτή αποτελεί στην πράξη προσαρμογή του μοντέλου εισόδου της ΔΕΗ στα telecoms και συγκεκριμένα στην εγχώρια αγορά υπερ-υψηλής ευρυζωνικότητας, που αποτελεί το νέο πεδίο ισχυρού ανταγωνισμού μεταξύ των υφιστάμενων παρόχων (Cosmote, NOVA, Vodafone, Inalan). Οι οποίοι υλοποιούν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Και αυτό διότι πρωταρχικός στόχος ήταν η ΔΕΗ να καταστεί (μέσω της θυγατρικής της FiberGrid) πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην αγορά χονδρικής. Κατά το πρότυπο αντίστοιχων ενεργειακών επιχειρήσεων του εξωτερικού.
Ωστόσο, με βάση τις ίδιες πληροφορίες η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να βγει στην αγορά και με προϊόν λιανικής για οπτική ίνα, σε ταχύτητες έως 2,5 Gbps, στις περιοχές όπου βρίσκεται και αναπτύσσεται το δίκτυο της FiberGrid.
Χρονικά, αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του χρόνου, στο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Πανελλαδικό δίκτυο FTTH
Η απολύτως αιτιολογημένη, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, απόφαση είναι απότοκος των σημαντικών επενδύσεων που υλοποιεί η ΔΕΗ για τη δραστηριοποίησή της στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Kαι οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 680 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024-2026.
Η ΔΕΗ μέσω της FiberGrid έχει στόχο να αναπτύξει πανελλαδικό δίκτυο FTTH, που αρχικά θα φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατομμύρια το 2025.
Οπτική ίνα έχει ήδη περάσει σε πολλούς δήμους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ έργα βρίσκονται σε εξέλιξη σε νέες περιοχές. Το δίκτυο της ΔΕΗ θα επεκταθεί επίσης σε Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια και Μεγαλόπολη.
Οι περιοχές έχουν επιλεγεί με βάση, μεταξύ άλλων, την πληθυσμιακή κάλυψη και την έλλειψη υποδομών FTTH. Συνολικά, ο στόχος του Ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε όλη τη χώρα, εντός της επόμενης πενταετίας.
Υπηρεσίες χονδρικής
Η πρόθεση της ΔΕΗ να ανταγωνιστεί ευθέως τους υφιστάμενους παρόχους στο εμπορικό «φιλέτο» των οπτικών ινών με προϊόν λιανικής, δεν μεταβάλλει τον σχεδιασμό για διάθεση των υπηρεσιών της FiberGrid μέσω χονδρικής.
Σημειώνεται πως ήδη η ΔΕΗ έχει αποστείλει πρόσκληση σε ΟΤΕ, NOVA, Vodafone και Inalan, προκειμένου να δοκιμάσουν πιλοτικά το δίκτυο οπτικών ινών που κατασκευάζει η FiberGrid.
Ο σχεδιασμός για τη χονδρική προβλέπει διττό μοντέλο διάθεσης:
- Μέσω διάθεσης χονδρικής υπηρεσίας bitstream, με ταχύτητες που μπορούν να φτάνουν έως και τα 10 Gbps.
- Είτε με τη διάθεση υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber), με την οποία κάθε πάροχος μπορεί να προσφέρει, στον τελικό πελάτη του, τις υπηρεσίες που επιθυμεί.