Η Φινλανδία έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο και παράλληλα, σύμφωνα με έρευνες, τα πιο χαρούμενα παιδιά παγκοσμίως. Γνωρίζοντας προφανώς πως το μέλλον είναι τα παιδιά…
Το εκπαιδευτικό σύστημα – μοντέλο της Φινλανδίας, που στην Ελλάδα δεν θα δούμε ποτέ
Μια μέρα στο σχολείο
Το κουδούνι χτυπάει και τα παιδάκια βγάζουν τα παπούτσια τους, πριν εισέλθουν στη πολύχρωμη αίθουσα διδασκαλίας. Εκεί τους περιμένει ο δάσκαλος που δίνει περισσότερη βάση στο δημιουργικό κομμάτι της μάθησης παρά στο θεωρητικό.
Οι μικροί μαθητές δεν αποστηθίζουν σε καμία περίπτωση τεράστια κομμάτια ύλης, αντίθετα ό,τι μαθαίνουν το εφαρμόζουν στη πράξη παράλληλα.
Στη συνέχεια ζωγραφίζουν, μαθαίνουν μουσικά όργανα που τους παρέχει το σχολείο και βγαίνουν χαρούμενα για διάλειμμα. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος γευματίζουν στο εστιατόριο του σχολείου δωρεάν και στη συνέχεια πηγαίνουν στο σπίτι. Εκεί δεν θα διαβάσουν, καθώς η δουλειά έγινε στο σχολείο.
Δεν σας περιγράψαμε μόλις ένα σχολείο βγαλμένο από τα πιο γλυκά μας όνειρα, αλλά την εκπαιδευτική πραγματικότητα στην Φινλανδία.
Στο επίκεντρο ο μαθητής
Αυτό που κάνει το Φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα τόσο ξεχωριστό, είναι πως το επίκεντρο του είναι ο μαθητής και όχι ο δάσκαλος. Ο κάθε μαθητής από τη νηπιακή ηλικία αντιμετωπίζεται διαφορετικά σύμφωνα με την κλίση του, τις ανάγκες του και το ταλέντο του.
Η ηλικία ένταξης στο Δημοτικό Σχολείο στη Φινλανδία είναι τα 7 χρόνια. Και απ’ ότι φαίνεται, η καθυστερημένη ένταξη των παιδιών στο Δημοτικό Σχολείο δεν έχει αρνητικά αποτελέσματα στις επιδόσεις των μαθητών.
Και πως να έχει αρνητικά αποτελέσματα, όταν υπάρχει ένα σύστημα που πείθει όλους τους εμπλεκόμενους, μαθητές και καθηγητές ότι στο σχολείο γίνεται μια δουλειά που όλοι την παίρνουν στα σοβαρά και την πραγματοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η υποχρεωτική φοίτηση διαρκεί 9 χρόνια και έπεται η ανώτατη από τα 16 έως τα 18. Τα δύο τελευταία χρόνια του σχολείου οι μαθητές έχουν γενική και επαγγελματική εκπαίδευση. Κατά την οποία γνωρίζουν τα επαγγέλματα και αποφασίζουν ουσιαστικά τι θέλουν να σπουδάσουν.
100 χρόνια μπροστά
Παραθέτουμε ορισμένες συνθήκες και σταθερές που ισχύουν στο εκπαιδευτικό σύστημα – μοντέλο της Φινλανδίας, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο:
- Η προσχολική εκπαίδευση στη Φινλανδία δίνει μεγάλο βάρος στο παιχνίδι, που δίκαια θεωρείται ο πρώτος και ο πιο σπουδαίος τρόπος μάθησης για το παιδί.
- Τα σχολεία στην Φινλανδία έχουν εξαιρετικές υποδομές κτιριακές και υλικοτεχνικές. Οι αίθουσες διδασκαλίας είναι εξοπλισμένες με βιντεοπροβολέα ή διαδραστικό πίνακα. Παράλληλα με ένα σύστημα φορητών υπολογιστών για όλους τους μαθητές της τάξης, που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο εκπαιδευτικός αν κρίνει ότι χρειάζεται για συγκεκριμένο μάθημα.
- Τα διδακτικά βιβλία είναι σύγχρονα και στο σχεδιασμό των γραφικών και στο περιεχόμενο. Αυτό δεν είναι τυχαίο αφού το εθνικό πρόγραμμα σπουδών της Φινλανδίας υποχρεωτικά ανανεώνεται περίπου κάθε 10 χρόνια.
- Ο εκπαιδευτικός προσλαμβάνεται από τον διευθυντή του σχολείου και αξιολογείται από αυτόν στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς. Αν δεν θεωρηθεί επαρκής στην εκπαιδευτική διαδικασία, προβλέπονται επιμορφώσεις με στόχο να του δώσουν κίνητρα και μεθόδους ώστε να βελτιώσει τον τρόπο διδασκαλία του.
- Στη Φινλανδία κάθε σχολείο έχει Κοινωνικό Λειτουργό, Ψυχολόγο, Νοσοκόμο, Γραμματεία, Επιστάτη, εκτός από τους εκπαιδευτικούς.
- Το Φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι άκρως αποκεντρωμένο και δίνει απόλυτη αυτονομία στους εκπαιδευτικούς. Οι στόχοι ορίζονται από την Πολιτεία, μέρος του προγράμματος αποφασίζεται σε τοπικό επίπεδο, αλλά είναι οι εκπαιδευτικοί που αποφασίζουν για τις μεθόδους και τον τρόπο διδασκαλίας.
- Όλοι οι μαθητές απολαμβάνουν καλής ποιότητας μεσημεριανό φαγητό, που παρέχεται δωρεάν.
- Στη Φινλανδία όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν μεταπτυχιακές σπουδές και ενθαρρύνονται να επιμορφώνονται συνεχώς. Μάλιστα στη Φινλανδία (όπως και σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες) οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι δωρεάν – χωρίς δίδακτρα.
- Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού χαίρει υψηλής κοινωνικής εκτίμησης και είναι περιζήτητο στην Φινλανδία
- Οι δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία είναι σαφώς μεγαλύτερες στη Φινλανδία ως ποσοστό των δημόσιων δαπανών. Στη Φινλανδία για την παιδεία διατίθεται το 11,3 % των δημόσιων δαπανών, όταν στην Ελλάδα μόλις το 7,2%.
- Ένα ακόμα στοιχείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να κάνει με τις ώρες διδασκαλίας, που είναι πολύ λιγότερες από αυτές που ισχύουν στην Ελλάδα.
Προφανώς το φροντιστήριο στην Φινλανδία είναι λέξη άγνωστη
Όσα διαβάσατε παραπάνω είναι μια πραγματικότητα που ισχύει στη Φινλανδία. Σε μια χώρα της Ευρώπης που μεγαλώνουν υγιείς, χαρούμενοι και ταυτόχρονα καταρτισμένοι νέοι άνθρωποι.
Τέλος, ας ευχηθούμε να δούμε κάποτε και στην Ελλάδα το 1/3 από αυτά που ισχύουν στην Φινλανδία. Πάλι ευχαριστημένοι θα είμαστε…
Διαβάστε επίσης: Στη χώρα του «πάμε κι όπου βγει»
Με πληροφορίες από το be like you